Rein Veldboer Beeldhouwer

Letters in hout 01

Menu

Al heel wat jaren maak ik grote, massief houten beelden. Omdat ik een zwak heb voor het ambachtelijk werken, maak ik die beelden voornamelijk handmatig. Handzaag, hamer en beitel, rasp en schuurpapier.

Onlangs zag ik in een etalage letters in hout. PERFECT uitgevoerd. De tekens worden in de computer ingevoerd en de freesmachine doet het werk. Geen foutje of rafeltje te zien. Het is fout- en karakterloos.

Als reactie daarop ben ik begonnen handmatig letters in hout te hakken. Zoals u kunt zien bepaald nog niet foutloos, maar oefening baart kunst.
Graag kom ik in contact met ervaren rotten. Kent u er een? Meldt het mij alstublieft.

 

Een opdracht: tekst in de rugleuning van een boombank. De bank staat rondom een grote lindeboom. Een deel van tekst is dan ook: onder deze lindeboom.....heeft ieder zijn eigen droom. 

Het hakken was niet makkelijk: ik zat heel onconfortabel op de bank richting de leuning te hakken. Maar het is gelukt!

Deel 01

.

Deel 02

.

De Gevangenis

Deze spreuk las ik ergens en het beeld ontstond vanzelf in mijn hoofd. Met de combinatie van letters en een daar bij passende afbeelding probeer ik een spannend geheel te maken.

.

De Tijd

'Laat de tijd maar even los   je komt hem wel weer tegen'.  Deze spreuk las ik in het atelier van Nathalie Beelprez in Brugge. Ik was hier zo door geïmponeerd, daar wilde ik wat mee in hout. Ik vroeg en kreeg van Nathalie toestemming om met haar spreuk te letterkappen. Op de foto's ziet u twee verschillende versies met deze spreuk. Bij de eerste heb ik een goedleesbare letter gebruikt. Bij de tweede een spannende letter, uitgewerkt door mijn vrouw. Deze letter is sensationeler maar daardoor ook moeilijker leesbaar. Het totale woordbeeld ziet er daarddor heel anders uit.

Van Remco Campert komt de spreuk : "Tijd duurt een mens lang".

.

Tochtig Denkraam

Heer Bommel werd op oude dag ietwat vergeetachtig. Hij vergoeilijkte dat met de uitspraak: " Ach, ik heb een tochtig denkraam. Er waait veel weet weg."Dez espreuk is met een raam verwerkt in een hol stuk iepenhout.

.

Eens komt de dag ....

Prachtige tekst van Pim de Kock die na zijn overlijden op zijn laptop werd gevonden. Het eerst couplet.

.