Rein Veldboer Beeldhouwer

Beelden van hout 02

Menu

Van het harde materiaal hout en steen iets zachts maken Dat is de uitdaging. Het thema  ’moeder en kind’ of  ’geborgenheid’ leent zich daar uitstekend voor. Er is een binnenvorm in een buitenvorm verwerkt. Een kind zit veilig bij moeder weggekropen. Dit thema is een oergegeven waar elk mens mee te maken heeft of heeft gehad. Het herbergt gevoelens van liefde, veiligheid en warmte.

Deze binnen- en buitenvorm kunnen uit een stuk hout gehakt zijn of uit twee losse stukken.Bij dat laatste doet zich een technisch probleem voor. Ondanks dat ik met  ’bestorven’ stukken hout werk, zullen de twee vormen beiden hun eigen krimp en vervorming aannemen. Zelfs als beide stukken uit dezelfde stam gemaakt zijn. Als er twee verschillende houtsoorten gebruikt worden, kunnen de verschillen des te groter worden. Al worden de stukken ’naadloos passend’ op elkaar gemaakt, dan toch zal na een winter stoken de kier groter worden.

Maar hout blijft een levend en deels onvoorspelbaar materiaal: het komt ook voor dat een kier dicht trekt! Hout blijft werken zolang het hout is.

Geboorte 01

Het kernhout van dit stuk iep was droogrot. Met een lepelvormige guts op een licht gebogen stuk trapleuning is dit kernhout van voor tot achter weggehaald. Toen kon het kind erin. Door de scheur is het aanzien aan deze kant totaal anders dan de andere kant. Bovendien lijkt door de grote scheur de buik makkelijk op te tillen, zodat het kind er probleemloos uit kan.

.

Geborgenheid 01

Dit beeld is gemaakt van basralocus. Een tropische hardhoutsoort uit Suriname. Dit hout is zo hard, dat de ketting van de zaag verbrandt door de wrijvingswarmte. Met een goede handzaag is er wel door te komen. Ondanks dat dit stuk hout al minstens 10 jaar binnen stond, bleek het kernhout  kletsnat te zijn.

.

Geborgenheid 02

Het kind hangt in de touwen. De naam van dit beeld had ook Gebondenheid kunnen zijn.Door de constructie met de touwen op spanning, neigt het moederdeel steeds meer naar elkaar toe te gaan. Daarmee krijgt het kind steeds minder ruimte. Het moet op tijd weg bij de moeder.

.

Geborgenheid 04

Het grenenhout komt van een oude kerkbalk. De kopse einden in de muur waren rot, maar het middenstuk was nog in orde. Ondanks dat dit stuk hout eeuwenoud is, werkt het nog steeds.Als het vriest gaan de scheuren wijder staan, na het stookseizoen worden ze weer krapper.

.

Geborgenheid 05

.

Grote Wolk

Een stevig stuk iepenhout. De naam verwijst naar het compacte stuk hout, dat na uitwateren en drogen amper scheuren bevat. Deze dame hang onverstoorbaar in de lucht.

.