Rein Veldboer Beeldhouwer

Beelden van hout 01

Menu

Klik op de foto om de beelden rondom te bekijken

Beelden van hout 01
Van het harde materiaal hout en steen iets zachts maken Dat is de uitdaging. Het thema  'moeder en kind' of  'geborgenheid' leent zich daar uitstekend voor. Er is een binnenvorm in een buitenvorm verwerkt. Een kind zit veilig bij moeder weggekropen. Dit thema is een oergegeven waar elk mens mee te maken heeft gehad. Het herbergt gevoelens van liefde, veiligheid en warmte.

Deze binnen- en buitenvorm kunnen uit een stuk hout gehakt zijn of uit twee losse stukken.Bij dat laatste doet zich een technisch probleem voor. Ondanks dat ik met  'bestorven' stukken hout werk, zullen de twee vormen beiden hun eigen krimp en vervorming aannemen.

Zelfs als beide stukken uit dezelfde stam gemaakt zijn. Als er twee verschillende houtsoorten gebruikt worden, zullen de verschillen des te groter worden. Al worden de stukken 'naadloos passend' op elkaar gemaakt, dan toch zal na een winter stoken de kier groter worden.

Maar hout blijft een levend en deels onvoorspelbaar materiaal: het komt ook voor dat een kier dicht trekt! Hout blijft werken zolang het hout is.

Moeder en kind 02

Een beeld uit mijn beginperiode. Later ook wel  kleine wolk genoemd, als tegenhanger van de grote wolk, zie houten beelden 2. Het zit zit knus in de moeder, de moeder hangt relaxt als in een hangmat

.

Moeder en kind 03

Een van de eerste beelden. Het ontwerp is helemaal ontleent aan het stuk hout. Waar nu de opgeheven arm van het kind zit, zat aan het stammetje een zijtak.Zo ook het voetje van het kind.

.

Moeder en kind 05

Hetzelfde als bij het vorige beeld. Een stuk boom met wat zijtakken wezen de weg naar het ontwerp.

.

Moeder en kind 08

Een licht stuk essenhout, afgewerkt met vlokkenzeep. Moeder en kind komen uit dezelfde boom. De scheur onderin het beeld zit op een niet storende plek. Bij het maken van dit beeld was deze scheur ongeveer 3 cm breed, nu bijna twee keer zo veel.

.

Moeder en kind 09

De scheur aan de voorkant is aanvankelijk dicht gewerkt met kleine stukjes hout, maar bij vorst ging dat toch weer openstaan.

.