Rein Veldboer Beeldhouwer

Beelden van hout 03

Koningin 01

Een prachtig stuk essenhout van 50 cm rond en 110 cm hoog. De koningin zit trots en stevig op haar troon. De inspiratie door Henry Moore is hier wel te zien. Bij de foto s rondom is te zien dat ook de achterkant de moeite van het bekijken waard is. Ze heeft  een koninklijk achterwerk!

.

Liggend figuur 02

Het stuk perenhout, waar dit beeld van gemaakt is, zat vol grote scheuren. Met de kettingzaag  van onder tot boven doorgezaagd en de plak waar de scheuren zaten weggezaagd. De twee helften gevlakt en met een halve draai weer aan elkaar gelijmd. Het beeld is afgewerkt met bruine beits.

.

Liggend figuur 03

Een stuk iep met hier en daar wat rotte plekken. Het thema centrale ronding is hier letterlijk vormgegeven.

.

Mademoiselle Pogany 02

Dit beeld van Constantin Brancusi wordt door mij hogelijk bewonderd. Deze kop is gemaakt van een stuk meerpaal van 20 bij 20 cm van azobe.  In de kieren is de teer nog te zien. Bij de stenen beelden is ook een exemplaar te zien en er is er een van douglas spar in de maak. Ik blijf proberen dezelfde uitstraling te realiseren als de mademoiselle Pogany van Brancusi.

.

Gaper 01

Kunt u voor mij een gaper maken? Met deze vraag begon voor mij een nieuw avontuur. Er was alleen maar een frontale foto. Het Buitenmuseum in Enkhuizen had 2 gapers in het depot, die ik rondom mocht fotograferen. Dit gaf mij vergelijkingsmateriaal voor de ontwerktekeningen. Ik had nog een flink stuk mahony in voorraad. Eerst met de kettingzaag op maat gemaakt. De tekeningen op papier met vakjes van 5 bij 5 centimeter overgezet op het hout. Daarna uiterst voorzichtig het gezicht uitgehakt. Vervolgens een laag grondverf en daar overheen olieverf. Ik heb de hulp ingeroepen van Constance Wegewijs bij het verfproces. In haar atelier onder haar begeleiding grondlagen aangebracht. Tot slot heeft Constance het beeld afgeschilderd.

.

Mademoiselle Pogany 03

Dit beeld van Constantin Brancusy blijft mij intrigeren. Dit is de derde poging, ditmaal in zacht grenen, de sfeer van dit beeld weer te geven.

.

Gaper 't Heertje

De gaper uit de Herenstraat in Amsterdam is november 2016 gestolen. Aan mij de vraag hem opnieuw te maken. Na veel gezoek kwamen er wat foto's te voorschijn waarmee ik aan hetw werk kon. Een blok verlijmd van delen Europees Eiken. Het gewicht was toen 90 kilo. De gaper weegt nu 45 kilo, de helft dus. De eerste serie foto's is van de gebeeldhouwde, ongeverfde gaper.

.