Annette Gaijaard Leporello's

Annette Gaijaard

Menu

Over mijn werk.
Als kind was ik al geïnteresseerd in het tekenen van bloemen en planten. Op de middelbare school werd menig tekenles besteed aan schetsen in de natuur.

In de jaren negentig ben ik kalligrafielessen gaan volgen. Eerst heel veel schrijf uren maken om al de verschillende alfabetten in de pen te krijgen. Daarna nog een aantal jaren bij verschillende docenten lessen in het illumineren: het versieren van hoofdletters en teksten.

Toen ik een aantal jaren geleden op Wieringen kwam wonen, ben ik schilderlessen gaan volgen om het aquarelleren beter in de vingers te krijgen.

Nu volg ik af en toe nog een workshop, om nieuwe technieken te leren en mijn creativiteit een impuls te geven.

Veel inspiratie doe ik op in de natuur, zowel in onze omgeving als in onze eigen tuin. Een andere inspiratiebron is het wad: we wonen vlakbij de Waddenzee. Mijn werk bevat dan ook veel bloemen, planten en schelpen.

De liefde voor letters en aquarelleren combineer ik in de leporello’s die ik maak. Een leporello is een boekje waarvan de bladen uit één lange, meermalen gevouwen strook bestaat. De naam leporello komt uit de opera ‘Don Giovanni’ van Mozart. Leporello was de knecht van Don Juan en hij hield alle veroveringen van zijn meester bij in een boekje. Dat boekje werd steeds maar langer: voor elke vrouw weer een bladzijde erbij.

Mijn leporello’s zijn steeds verschillend. De manier van vouwen, de papier- en lettersoorten die ik gebruik, de combinatie van aquarellen en tekst. Dit zijn allemaal factoren die het eindresultaat bepalen. Ik ben altijd op zoek naar bijzondere papiersoorten. Deze gebruik ik bij de kaften en soms als basis van de leporello. De aquarellen worden wel altijd op aquarelpapier gemaakt, de enige manier om een goede aquarel te produceren.

Ik vind het heerlijk om mooie teksten zodanig in mijn boekjes (want dat zijn leporello’s) te verwerken, dat er een bezienswaardig eindresultaat bereikt wordt.

Het is mogelijk om een leporello in opdracht te laten maken. Met een eigen tekst en wensen wat betreft illustraties wordt het een heel persoonlijke leporello. U kunt contact met mij opnemen om uw wensen kenbaar te maken. 

De foto’s van de leporello’s en de beelden zijn gemaakt door Niek van Breemen. Met veel geduld en vakmanschap heeft hij aan deze foto’s gewerkt. Wij zijn hem daar dankbaar voor.

Annette Gaijaard

Foto's wordt aan gewerkt.